MEHILÄISPESÄN HUNAJASIVUT

 
 

MAKOISAA HUNAJAA VIROLAHDELTAKoivuniemen Mehiläispesän hunaja on tuotettu maatilallamme Virolahden Koivuniemessä, Porolahden pohjukassa. Seiska-tielle on matkaa mehiläisentietä noin 10 km ja Venäjän rajalle noin 8 km. Hunajasato myydään pääasiassa suoramyyntinä ja paikallisilla markkinoilla. Tervetuloa maistelemaan ja ostamaan tilalla tuotettua hunajaa paikkakunnan markkinoilta, seuraavaksi olemme Haminan kevätmarkkinoilla 29.4.2018.Mehiläispesän hunajaa on myös myynnissä itsepalveluperiaatteella toimivissa ”hunajalaatikoissa” Haminan Summassa (Seppä-läntie 27) ja Virolahden Koivuniemessä (Koivuniementie 160) 24/7 (5 € / prk). KATSO tarkemmin AJANKOHTAISTA, missä ja milloin hunajaa on myynnissä. SUORAMYYNTIHINTA on kuluvana vuonna 10 € / kilo ja pakkauskoot ovat 1 kg, 500 g ja 320 g.


Huom. LAITA TASARAHA LUKOLLISEEN POSTILAATIKKOON - SUMMASSA tienhaaran vastapuolella(valkoinen peltinen lukoll. postilaatikko) ja KOIVUNIEMESSÄ  myyntilaatikon vieressä (vihreä lukollinen peltinen postilaatikko). Jos tarvitset enemmän kuin laatikosta tavallisesti löytyy, soittele ja sovi hakuaika: p. 050 529 4938 Raija
Koska Suomen kesä on lyhyt ja vähälumi-nen, ei valmista ns. kypsää  hunajaa saa pesistä korjattua ennen heinäkuun loppua tai elokuun puolta väliä säistä riippuen ja hunajamme on pääasiassa monikukkahunajaa.
Mesi on kerätty monenkirjavista niitty-, metsä- ja viljelykasveista, joista mainittakoon apila, horsma, vadelma, metsämarjat, niitty- ja puutarhakasvit, kukkivat viljelyskasvit kuten rypsi ja rapsi, rannoilla rehottavat paatsamat, pihlajat, syreeni, ruusu jne....
Mesikämmen on ehtinyt vierailla tarhoillamme Virolahdella jo kahdesti. Ensimmäisen kerran karhuperhe kolusi kaikki tarhat toukokuussa 2012 kahteen kertaan, kunnes tarhat saatiin aidattua sähköpaimenilla
 
Aloitimme mehiläistarhauksen vuonna 1997 kolmella pesällä, jotka hankittiin Lauri Ruottisen (Hunajaluotsi) Harjun koulutilalla pitämän mehiläiskurssin innoittamina. Sittemmin pesämäärää on saatu kasvatettua monista vastoinkäymisistä huolimatta ja välillä on hunajaakin tullut kohtuullisesti, jopa runsaasti huomioiden es. viime vuoden surkean kesä- ja keruusään.
Vastalingottu hunaja on kirkasta ja juoksevaa, mesikoostumuksesta riippuen vaaleaa tai tummaa tai siltä väliltä. Suomalainen aito hunaja kiteytyy ennemmin tai myöhemmin johtuen hunajan suuresta rypälesokeripitoisuudesta. Vaivaamattomana hunaja kiteytyy luonnollisen kovaksi, vaivattuna se jää pehmeäksi. Kovaksi kiteytyneen hunajan saa pehmeäksi tai juoksevaksi lämmittämällä vesihauteessa, mikrossa tai vaikkapa aurinkoisella ikkunalla ja hämmentämällä.
Jos hunaja on hyvin kuivaa eli sen vesipitoisuus on pieni, hunajaan muodostuu ns. härmää (valkeaa kiderakennetta), joka ei ole kovin kaunista purkin pinnalla, mutta se on tae laadukkaasta, säilyvästä hunajasta.
Hunaja koostuu monista eri sokereista, eniten suomalaisessa hunajassa on rypäle- ja hedelmäsokeria. Sokereiden lisäksi kypsässä hunajassa on vettä noin 20 % sekä lukuisia vitamiineja ja entsyymejä. Suodattamattomassa hunajassa on myös aina vähän siivilän ja kuorinnan läpi karannutta ”roskaa” eli siitepölyä ja mehiläisvahaa.
Toinen karhun vierailu tapahtui  syyskuussa 2017, kun pesät olivat ruokinnan loppusuoralla - tuolloin kelpasi mesikämmenelle vain viimeiset nestesokeritipat ruokalaatikoista.


Hunajalinkkejä:

Mesimestari

SML


 

© T:mi Koivuniemen Mehiläispesä

Päivitetty 21.3.2018