MEHILÄISPESÄN HUNAJASIVUT

 
 

MAKOISAA HUNAJAA VIROLAHDELTAKoivuniemen Mehiläispesän hunajaa tuotetaan maatilallamme Virolahden Koivuniemessä, Porolahden pohjukassa. Seiskatielle on matkaa mehiläisentietä noin 10 km ja Venäjän rajalle noin 8 km. Hunajasato myydään suoramyyntinä ja paikallisilla markkinoilla.


Tervetuloa maistelemaan ja ostamaan tilalla tuotettua hunajaa paikkakunnan markkinoilta. Seuraavaksi olemme myymässä:

  1. -Kevätmarkkinoilla Haminan torilla

Mehiläispesän hunajaa on myynnissä suoramyyntinä itsepalveluperiaatteella toimivassa ”hunajalaatikossa” Haminan Summassa (Seppäläntie 27)  24/7 (3,50 € /320 g muovitölkki ja tarjouksena 3 purkkia 10 €) sekä suoraan tilalta Koivuniemestä (Koivuniementie 160 A Virolahti). 1.3.2019 alkaen hunajaamme on myynnissä myös Itäväylän ja Summan K-marketeissa Haminassa (350 gramman kartonkitölkki).


Koivuniemen laatikkomyynti jouduttiin valitettavasti lopettamaan talvella 2018 alkaneen varstelun takia.Varastelu alkoi helmikuussa 2018 (2+10 purkkia). Tämän jälkeen laatikko oli pari kuukautta tyhjä, sitten pidin siellä pientä määrää, ja kesällä taas enemmän, kun hävikkiä ei enää ollut. 29.7.  lähti maksamatta 14 purkkia ja 23.8. meni viimeiset 8 purkkia. Jos omatunto kolkuttaa tai olet hakenut hunajaa noina ajankohtina maksamatta (joku kertonut maksaneensa tai maksavansa hunajasi), postilaatikkoon voi maksaa puuttuvat 170 € tai ilmoittaa meille, mihin / kenelle 17 kiloa hunajaa päätyi. Purkin kansissa on meidän sinetit.
Huom. LAITA TASARAHA LUKOLLISEEN POSTILAATIKKOON - SUMMASSA tienhaaran vastapuolella (valkoinen peltinen lukoll. postilaatikko kuvassa). Jos tarvitset enemmän kuin laatikosta löytyy tai muunlaista pakkauskokoa (laatikossa vain 320 g:n purkkeja), soittele ja sovi hakuaika: p. 050 529 4938 Raija


KATSO tarkemmin AJANKOHTAISTA, missä ja milloin hunajaa on myynnissä.


SUORAMYYNTIHINTA on kuluvana vuonna alkaen 10 € / kilo ja pakkauskoot ovat 1 kg / 500 g / 320 g (muovitölkki) ja 350 g (kartonki- ja lasitölkki).
Uusi kotitarhan kokonaan kartonkinen, välikannellinen hunajapurkki 350 g on myynnissä markkinoilla ! (korvaa meillä jatkossa ehkä 320 g muovitölkit, joita ei enää pientuottajille ole tarvikeliikkeissä myynnissä kuten ei 500 gramman tölkkejäkään)


Markkinoilla saattaa olla hunajatarjouksia !
Koska Suomen kesä on lyhyt ja rannikolla kevät myöhäinen, ei valmista ns. kypsää  hunajaa saa pesistä korjattua yleensä ennen heinäkuun loppua tai elokuun puolta väliä säistä riippuen ja hunajamme onkin pääasiassa monikukkahunajaa.
Mesi on kerätty monenkirjavista niitty-, metsä- ja viljelykasveista, joista mainittakoon apila, horsma, vadelma, metsämarjat, niitty- ja puutarhakasvit, kukkivat viljelyskasvit kuten rypsi ja rapsi, rannoilla rehottavat paatsamat, pihlajat, syreeni, ruusu jne....
 
Aloitimme mehiläistarhauksen vuonna 1997 kolmella pesällä, jotka hankittiin Lauri Ruottisen (Hunajaluotsi) Harjun koulutilalla pitämän mehiläiskurssin innoittamina. Sittemmin pesämäärää on saatu kasvatettua monista vastoinkäymisistä huolimatta ja välillä on hunajaakin tullut kohtuullisesti.
Vastalingottu hunaja on kirkasta ja juoksevaa, mesikoostumuksesta riippuen vaaleaa tai tummaa tai siltä väliltä. Suomalainen aito hunaja kiteytyy ennemmin tai myöhemmin johtuen kotimaisten mesikasvien suuresta rypälesokeripitoisuudesta suhteessa hedelmäsokeripitoisuuteen.


Vaivaamattomana hunaja kiteytyy luonnollisen kovaksi, vaivattuna se jää pehmeäksi. Kovaksi kiteytyneen hunajan saa pehmeäksi tai juoksevaksi lämmittämällä vesihauteessa, mikrossa tai vaikkapa aurinkoisella ikkunalla ja hämmentämällä.


Vastalingottu, kiteytymätön hunaja kestää juoksevana, jos sen pakastaa. Hunajan voi muutenkin pakastaa, jos ei ole sopivaa viileää ja kuivaa tilaa pitkäaikaisvarastointiin.
Jos hunaja on hyvin kuivaa eli sen vesipitoisuus on pieni, hunajaan muodostuu ns. härmää (valkeaa kiderakennetta), joka ei ole kovin kaunista purkin pinnalla, mutta se on tae laadukkaasta, säilyvästä hunajasta.
Hunaja koostuu monista eri sokereista, eniten suomalaisessa hunajassa on rypäle- ja hedelmäsokeria. Sokereiden lisäksi kypsässä hunajassa on vettä noin 20 % sekä lukuisia vitamiineja ja entsyymejä. Suodattamattomassa hunajassa on myös aina siivilän ja kuorinnan läpi karannutta ”roskaa” eli siitepölyä ja mehiläisvahaa.
Mesikämmen on ehtinyt vierailla tarhoillamme Virolahdella jo kahdesti. Ensimmäisen kerran karhuperhe kolusi kaikki tarhat toukokuussa 2012 kahteen kertaan, kunnes tarhat saatiin aidattua sähköpaimenilla.
Toinen karhun vierailu tapahtui  syyskuussa 2017, kun pesät olivat ruokinnan loppusuoralla - tuolloin kelpasi mesikämmenelle vain viimeiset nestesokeritipat ruokalaatikoista.


Lisää hunajasta mm.


Mehiläishoitajien liitto

 

© T:mi Koivuniemen Mehiläispesä

Päivitetty 1.3.2019